A körkérdés az "index - a művészet helyszínei" című kiadvány 2010. márciusi számának "link" mellékletéhez készült

2010. március 4., csütörtök

Kas Oosterhuis


Egyrészt a munkátok volumene, másrészt a világ különböző pontjain futó project-jeitek helyszínei miatt vélem, hogy nagyon tág rálátásod van a világ gazdasági állapotára. Hogy éled túl ezt a válságot?
Kas Oosterhuis: Számomra nincs válság. Dolgozunk Abu Dhabi-ban, ott nincs válság. Dubai-ban igen, ott válság van. Budapesten folyamatosan dolgozunk, ott nincs krízis. A válság nem a való munkánkban jelentkezik, hanem az emberi mentalitásban. Ha folyamatosan mondod, hogy válság van, akkor lesz. Ez önmagát beteljesítő profécia. Az egész pénzügyi válság egy konstrukció.
Aki a bankra hívatkozva nem fizet, az bizonyára a válságot használja kifogásra. Az idei rotterdami artfair-en nagyobb volt az eladás, mint egy évvel azelőtt. Ott nem volt válság.
Nem csinálunk semmit másképpen, mint eddig. De most is ugyanazoknak származik előnye, akiknek eddig is, például a bankároknak. Teljesen ellenőrzés nélkül dolgoznak, új törvényekre van szükség a korlátozásukra.
A válság bonyolult megegyezéseken, bonyolult mortgage-eken, törvényeken, komplikált, kis betűs szerződéseken alapszik, amit az emberek nem értenek. Még a bankok se tudják, milyen hitelt árulnak. Még magukat sem értik a menedzserek, mert hatalmas képlet/formula van mögöttük, ami sokszor nagyon komplex matematika. Mindez addig működik, amíg az emberek elhiszik. És amikor valaki elkezd nem hinni, akkor az egész léggömb módjára kipukkad. De a bank-válsághoz képest az építészet teljesen más, ódivatú konstrukció, magatartás.
Ha új lehetőségeken gondolkodunk, az hosszú folyamat a gyártásban/kitalálásban. Alapvető forradalom zajlott a digitalizációban, a szolgáltatásban, de a telefon, a computerek, szoftverek után most már az anyagok forradalma van. Eddig a bite-ok forradalma volt, most már az atomoké. Mi ezt a forradalmat az épületeinkben csináljuk, előnyt szereztünk abból, hogy az épületeim cnc-vel vannak kivitelezve. Most már sok kisvállalat kezdhet el gyártani/kitalálni új dolgokat - nagyon professzionálisan, a munkát egymás között megosztva. Semmi dolga a válsággal, de meg kell ragadnia az új lehetőségeket, az új fejlesztéseket. Tőled függ, tőlem függ, hogyan kovácsolsz előnyt magadnak. A digitális fejlesztés a gyáron kívül történik. Ott a computer, numerikus irányítás, 3D-s nyomtató, egy deskjet 1000 dollár, nagyon olcsó. Olcsóbb, mint elmenni nyaralni - magad rakod össze. Ez teljesen új formája a gazdaságnak és ennek semmi köze a válsághoz.

97-ben elvittetek minket az épülő Sós-vizi -pavillonhoz Zeeland-ba. Soha nem láttam hasonlót korábban. A non-standard-nak nevezett építészetetek számomra a krízist megelőző gazdasági pörgés időszakát szimbolizálja. Az épületeitek optimista jövőképet sugároznak, ha nem is utópisztikusat.
Kas Oosterhuis: Ez volt amivel indultunk: interaktív építészet cnc-termékekkel. Ez rég volt és jóval korábban kezdtük. Nagyon sokat kellett tanulnunk addig. Az épületeink inkább valóságszerűek és nem futurisztikusak, mint ahogy mások látják. Ez a "most"-ról szól. Aktuális, mert kihasználják a ma leghaladóbb lehetőségeit.
A digitális technológiánkkal pontosan annyi anyagot használunk föl, amennyit kell. Nem termelünk hulladékot, nincs maradék.

A zavaros gazdasági helyzettel szeretném szembeállítani a nekem nagyon tetsző gondolatodat, hogy a non-standard építkezés folyamata teljesen átlátható. Az általad kidolgozott technológiának ugyanis van ígérete, hogy a tiszta formák mellett a kidolgozott, egy kézben tartott tervezés és kidolgozás folyamata átlátható helyzetet teremt az építkezés körül is.
Kas Oosterhuis: És majdnem teljesen open source, vagyis nyitott a forráskódja. Igen, minden részlet nyitott, mindent le tudsz írni - és a költségvetés is teljesen átlátható. Egy építkezésnél a megbízók nem érdekeltek a szerződés átláthatóságában. A külön- és mellék-szerződések, a többletköltségek, a tárgyalások az alvállalkozókkal - mind - ne legyenek átláthatóak, mert így csinálnak pénzt. Ez mindenhol így van, ez globális.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése